Koplja

Koplje je nož sa dve oštrice kojim se služi sveštenik tokom Liturgije. Poseban oblik predmeta zaista podseća na koplje, budući da istorija pojave takvog predmeta u crkvi govori o ratniku koji je svojim vojničkim kopljem probo telo raspetog Hrista.

Liturgijski obred svaki put počinje istim – podsećanjem na smrt i pogrebenje Hristovo. Za vreme čitanja časova u oltaru se priprema sve što je potrebno za Proskomidiju, kao što su sasudi, vino i hleb za pričešće. Da bi prosforu pretvorio u jagnje, sveštenik uzima koplje i podrezuje mu ivice. Jezgro ostaje za prelamanje i simbolizuje Telo Hristovo. Što se više parohijana okupi u crkvi, to treba da bude veća prosfora. Koplje se bira prema njenoj veličini.

Hramovi koriste čitav niz kopalja, jer svako ima svoj zadatak. Pogodno je da mališani skidaju čestice sa prosfore dok čitaju beleške parohijana o zdravlju i pokoju svojih bližnjih. Na kraju Liturgije sve čestice se stavljaju u putir. Najveće požnjeveno jagnje.

Koplje se pravi od raznih materijala, što je isto i za dršku i za sam rezni element, ali se najčešće za sečivo koristi čelik. Stilska rešenja mogu biti prilično raznovrsna i biraju se u skladu sa ličnim preferencijama ili u skladu sa postojećim predmetima, kao što su kašika i putir. Prilikom odabira crkvenog pribora, preporučuje se da obratite pažnju na snagu i oštrinu kopije, jer njegova upotreba podrazumeva dug period.

Nema pronađenih rezultata

Stranica koju ste tražili nije pronađena. Pokušajte da suzite pretragu, ili koristite navigaciju iznad kako biste pronašli objavu.