Престоно кандило, манастир Жича

Престоно кандило од филиграна у сребру финоће 900/1000, рад мајстора Ивана Глиг(оријевића) ?. Кандило је сферичног облика пречника 13 цм, које се у горњем делу састоји од 8 дуплих сегмената који формирају горњу половину сфере. При врху се налати венац за чашу висине 1,5 цм пречника 10 цм. По средини је уметнута трака ширине 2 цм која је пробијена на 27 места и на коју су закачене висеће флоралне розетице дужине 7 цм. Доњи део сфере је идентичан горњем и такође се састоји од 8 дуплих сегмената. Доњи део је сведен у пуну форму и завршен розетом пречника 6 цм са закачком за висећи крст. На боковима је постављено три носача од тордиране жице са декоративним розетицама са обе стране у горњем и доњем делу. На носаче су постаљени ланци од дугуљастих сегмената укупне дужине 31 цм. Ланци се састављају на носећпј розети пречника 6 цм која је са доње стране појачана сребрним лимом. На лиму је ручно угравирано име мајстора. Тежина сребра пре рестаурације је 480 гр.

(СТАЊЕ ПРЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Запрљано и патинирано са недостајућом декорацијом на врху руба носача чаше. Бочне странице изнад и испод сребрне траке на више места улубљене, као и само дно. Од 27 висећих розетица постоји само 17. Носачи ланаца деформисани. Недостаје висећи крст.

(МЕТОД РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Потапање у киселину, механичко чишћење, жарење до црвеног усијања и испирање у раствору сапунице. Додата недостајућа декорација при горњем рубу, као и 10 недостајућих розетица. Испеглана улубљења а на дну додат висећи крстић.

Материјал:

сребро 925.

Техника израде:

филигран, пробијање.

Величина:

Velicina

Тежина:

480 гр.

Година израде:

почетак XX века, рестаурација изведена 2009.год.

Наручилац:

Сестра Нектарија, манастир Жича.

У поседу:

Манастира Жиче.
Шифра производа: RK012 Категорија:

Поделите:

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Престоно кандило, манастир Жича“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *