Prestono kandilo, manastir Žiča

Prestono kandilo od filigrana u srebru finoće 900/1000, rad majstora Ivana Glig(orijevića) ?. Kandilo je sferičnog oblika prečnika 13 cm, koje se u gornjem delu sastoji od 8 duplih segmenata koji formiraju gornju polovinu sfere. Pri vrhu se nalati venac za čašu visine 1,5 cm prečnika 10 cm. Po sredini je umetnuta traka širine 2 cm koja je probijena na 27 mesta i na koju su zakačene viseće floralne rozetice dužine 7 cm. Donji deo sfere je identičan gornjem i takođe se sastoji od 8 duplih segmenata. Donji deo je sveden u punu formu i završen rozetom prečnika 6 cm sa zakačkom za viseći krst. Na bokovima je postavljeno tri nosača od tordirane žice sa dekorativnim rozeticama sa obe strane u gornjem i donjem delu. Na nosače su postaljeni lanci od duguljastih segmenata ukupne dužine 31 cm. Lanci se sastavljaju na nosećpj rozeti prečnika 6 cm koja je sa donje strane pojačana srebrnim limom. Na limu je ručno ugravirano ime majstora. Težina srebra pre restauracije je 480 gr.

(STANJE PRE RESTAURACIJE)

Zaprljano i patinirano sa nedostajućom dekoracijom na vrhu ruba nosača čaše. Bočne stranice iznad i ispod srebrne trake na više mesta ulubljene, kao i samo dno. Od 27 visećih rozetica postoji samo 17. Nosači lanaca deformisani. Nedostaje viseći krst.

(METOD RESTAURACIJE)

Potapanje u kiselinu, mehaničko čišćenje, žarenje do crvenog usijanja i ispiranje u rastvoru sapunice. Dodata nedostajuća dekoracija pri gornjem rubu, kao i 10 nedostajućih rozetica. Ispeglana ulubljenja a na dnu dodat viseći krstić.

Materijal:
srebro 925.
Tehnika izrade:
filigran, probijanje.
Veličina:
prečnik 13 cm, visina 13 cm, dužina lanaca 31 cm, prečnik rozete 6 cm, dužina visuljaka 7 cm.
Težina:
480 gr.
Godina izrade:
početak XX veka, restauracija izvedena 2009.god.
Naručilac:
Sestra Nektarija, manastir Žiča.
U posedu:
Manastira Žiče.
Šifra proizvoda: RK012 Kategorija:

Podelite:

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Prestono kandilo, manastir Žiča“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *