Prestoni krst NJ.S. Patrijarha srpskog Pavla iz Patrijaršije SPC

Drveni krst izveden tehnikom minijaturnog duboreza u divljoj krušci sa raspećem Gospoda i u sredini i scenama na krajevima krakova, a sa druge strane sa scenom krštenja Gospoda i Jevanđelistima. Preko krsta je postavljeno brušeno staklo sa jedne strane. Krst je poklopljen okvirima urađenim tehnikom prosecanja srebrnog lima sa filigranskim obodima i sa plavim i tamno teget emajlom. Na krajevima krakova krsta razvijeni su floralni filigranski elementi. Krst se naslanja na filigranski stub sa dva sferična nodusa. Pri dnu stuba se nalazi trostepeno filigransko postolje kupastog oblika, koje je sa unutrašnje strane ojačano kupom od srebrnog lima identičnog oblika radi ojačanja. Jedna strana krsta je dekorisana plavim sferičnim tirkizom, kao i sa cvetnim dekoracijama emajliranim plavom bojom u čijem centru se nalaze zeleni stakleni kamančići, a druga strana krsta sa crvenim staklenim kamenčićima i cvetnim dekoracijama emajliranim teget bojom. Subić i nodusi takođe imaju stakleno crveno kamenje. Postolje je na prvom pregibu dekorisano istovetnim plavim emajliranim a pri dnu teget cvetićima sa crvenim i zelenim staklenim kamenjem. Filigranski delovi prestonog krsta su pozlaćeni.

(STANJE PRE RESTAURACIJE)

Na vrhu krsta nedostaje kompletan završni filigranski deo a krajevi krakova su lemljeni kalajom u pokušaju prethodne popravke. Spojni elementi koji vezuju filigranske krajeve sa krakovima krsta su deformisani i u velikoj meri polomljeni tako da je celokupna konstrukcija izuzetno nestabilna. Postolje je deformisano i ulubljeno, a na pojedinim mestima filigranska žica je pokidana. Pored nedostajućih delova, prestoni krst je izuzetno zaprljan a prostor između filiran žice je popunjen nečistoćom. U kombinaciji sa prirodnom patinom, pozlata je gotovo nevidljiva. Sa jedne strane nedostaju tri okvira i četiri tirkiza, a sa druge osam okvira i osam crvenih staklenih kamenčića kao i jedana floralna dekoracija teget boje. Na kraju jednog kraka nedosatju dve emajlirane dekoracije u obliku lale. Na nodusima i stopi nedostaje par dekorativnih kamenčića zelene i crvene boje.

(METOD RESTAURACIJE)

Prevashodno je bilo potrebno ukloniti sloj masnoće tehnikom višefaznog i postepenog obgorevanja otvorenim plamenom. Između pojedinih faza primenjivano je mehaničko čišćenje mesinganim četkama. Kada su uklonjeni vidljivi tragovi masnoće i prljavštine, okov krsta je potopljen u kiselinu u trajanju od 24 časa, a zatim ispran rastvorom blage sapunice radi uklanjanja ostataka kiseline. Nakon hemijskog tretmana pristupilo se dodatnom mehaničkom čišćenju mesinganim četkama a zatim je ceo predmet žaren do crvenog usijanja kako bi se materijal stabilizovao i povratio prvobitnu kristalnu strukturu srebra. Izrađen je nedostajući deo od srebra iste finoće – 925 i to: vrh krsta kao i nedostajući okviri kamenja. Deformisana stopa je ispravljena tehnikom hladnog deformisanja i iskucavanjem kako bi se povratio prvobitni izgled. Svi novi delovi su postavljeni tehnikom srebrnog lotovanja. Nakon kompletiranja, srebrni okov krsta je potopljen u kiselinu radi uklanjanja tragova oksida iz lota, a zatim očišćen, ispoliran i tretiran pasivatom radi odlaganja procesa korozije srebra i patinacije. Pozlata filigranskih delova je obnovljena u Zlatari „Majdanpek“, a delovi od srebnog lima ispolirani do visokog sjaja. Na kraju je tehnikom inkrustacije prearanžirano kamenje kako bi se zadržao prvobitni izgled u što je moguće većoj meri a nedostajući elementi popunjeni sa jednim tirkiznim sferičnim kamenom, šest korund crvenih rubina, deset rečnih bisera i četiri crvena korala.

Materijal:
srebro 925, divlja kruška, tirkiz, rečni biseri, korund rubini, korali, emajl, staklo, pozlata.
Tehnika izrade:
rveni krst na postolju, okovan srebrnim filigranom, pozlata, emajliranje, prosecanje, kovanje, granulacija, inkrustacija.
Veličina:
visina 34 cm, širina 15,5 cm, prečnik stope 13 cm.
Težina:
-
Godina izrade:
sredina XIX veka, restauracija izvedena 2009.god.
Naručilac:
NJ. P. Gosp. G. Hrizostom, Episkop žički.
U posedu:
Patrijaršije SPC.
Šifra proizvoda: RK017 Kategorija:

Podelite:

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Prestoni krst NJ.S. Patrijarha srpskog Pavla iz Patrijaršije SPC“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *