Престони крст Њ.С. Патријарха српског Павла из Патријаршије СПЦ

Дрвени крст изведен техником минијатурног дубореза у дивљој крушци са распећем Господа и у средини и сценама на крајевима кракова, а са друге стране са сценом крштења Господа и Јеванђелистима. Преко крста је постављено брушено стакло са једне стране. Крст је поклопљен оквирима урађеним техником просецања сребрног лима са филигранским ободима и са плавим и тамно тегет емајлом. На крајевима кракова крста развијени су флорални филигрански елементи. Крст се наслања на филигрански стуб са два сферична нодуса. При дну стуба се налази тростепено филигранско постоље купастог облика, које је са унутрашње стране ојачано купом од сребрног лима идентичног облика ради ојачања. Једна страна крста је декорисана плавим сферичним тиркизом, као и са цветним декорацијама емајлираним плавом бојом у чијем центру се налазе зелени стаклени каманчићи, а друга страна крста са црвеним стакленим каменчићима и цветним декорацијама емајлираним тегет бојом. Субић и нодуси такође имају стаклено црвено камење. Постоље је на првом прегибу декорисано истоветним плавим емајлираним а при дну тегет цветићима са црвеним и зеленим стакленим камењем. Филигрански делови престоног крста су позлаћени.

(СТАЊЕ ПРЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ)

На врху крста недостаје комплетан завршни филигрански део а крајеви кракова су лемљени калајом у покушају претходне поправке. Спојни елементи који везују филигранске крајеве са краковима крста су деформисани и у великој мери поломљени тако да је целокупна конструкција изузетно нестабилна. Постоље је деформисано и улубљено, а на појединим местима филигранска жица је покидана. Поред недостајућих делова, престони крст је изузетно запрљан а простор између филиран жице је попуњен нечистоћом. У комбинацији са природном патином, позлата је готово невидљива. Са једне стране недостају три оквира и четири тиркиза, а са друге осам оквира и осам црвених стаклених каменчића као и једана флорална декорација тегет боје. На крају једног крака недосатју две емајлиране декорације у облику лале. На нодусима и стопи недостаје пар декоративних каменчића зелене и црвене боје.

(МЕТОД РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Превасходно је било потребно уклонити слој масноће техником вишефазног и постепеног обгоревања отвореним пламеном. Између појединих фаза примењивано је механичко чишћење месинганим четкама. Када су уклоњени видљиви трагови масноће и прљавштине, оков крста је потопљен у киселину у трајању од 24 часа, а затим испран раствором благе сапунице ради уклањања остатака киселине. Након хемијског третмана приступило се додатном механичком чишћењу месинганим четкама а затим је цео предмет жарен до црвеног усијања како би се материјал стабилизовао и повратио првобитну кристалну структуру сребра. Израђен је недостајући део од сребра исте финоће – 925 и то: врх крста као и недостајући оквири камења. Деформисана стопа је исправљена техником хладног деформисања и искуцавањем како би се повратио првобитни изглед. Сви нови делови су постављени техником сребрног лотовања. Након комплетирања, сребрни оков крста је потопљен у киселину ради уклањања трагова оксида из лота, а затим очишћен, исполиран и третиран пасиватом ради одлагања процеса корозије сребра и патинације. Позлата филигранских делова је обновљена у Златари „Мајданпек“, а делови од сребног лима исполирани до високог сјаја. На крају је техником инкрустације преаранжирано камење како би се задржао првобитни изглед у што је могуће већој мери а недостајући елементи попуњени са једним тиркизним сферичним каменом, шест корунд црвених рубина, десет речних бисера и четири црвена корала.

Материјал:

сребро 925, дивља крушка, тиркиз, речни бисери, корунд рубини, корали, емајл, стакло, позлата.

Техника израде:

рвени крст на постољу, окован сребрним филиграном, позлата, емајлирање, просецање, ковање, гранулација, инкрустација.

Величина:

Velicina

Тежина:

-

Година израде:

средина XIX века, рестаурација изведена 2009.год.

Наручилац:

Њ. П. Госп. Г. Хризостом, Епископ жички.

У поседу:

Патријаршије СПЦ.
Шифра производа: RK017 Категорија:

Поделите:

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Престони крст Њ.С. Патријарха српског Павла из Патријаршије СПЦ“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *