Сребрно кандило манастира Ђурђеви Ступови

(СТАЊЕ ПРЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Поред недостајућих делова, кандило је девастирано премазом од бронзе сиве боје чиме се желела прикрити природна патинација и постићи првобитни сјај сребра. Простор између филигран жице је тиме попуњен у потпуности тако да кандило на први поглед одаје утисак ливеног псеудофилиграна.

Горња оградица је попуњена тордираном филигран жицом пречника 0,25 мм у облику „полумиш“ (1) елемената и састоји се од 44 поља са декорацијом од гранула и украсних плочастих ромбова. Оградица је ослоњена на два реда плетене филигран жице који су уједно и спој са бокастим телом кандила.

Тело се састоји од 9 осмокраких издужених розета попуњених „полимиш“ пуњењем. Простор између розета је попуњен са три мала „миш“ (2) елемента који формирају троугао. Завршни краци розета су надограђени закривљеним „мишевима“. Целокупна композиција је обликована у округлу, бокасту форму, чинећи тело кандила. Розете, између носача су украшене гранулама и плочастим ромбовима као и ситним цветним гранулама (недостаје 12 комада из композиције). Преко истих су причвешћени осмокраки цветни украси попуњени „мишевима“ (недостаје 1 ком.).

На сваку трећу розету лотован је носач ланца у облику седмокраког испупченог листа попуњеног „мишевима“. Носачи су надограђени издуженим розетама (недостаје 2 од 3 ком.).

Тело кандила се, затим, своди у прстенасти оквир од спирално предене жице смештене у цик-цак рам обрубљен плетеном филигран жицом.

Прстен се наставља 9-краким испупченим и лагано упреденим цветним завршетком који је попуњен „мишевима“. Кракови света су украшени минијатурним гранулираним цветом (недостаје 1 ком.). Крај је сведен са 14-краком и издуженом розетом сличном као на носачима ланаца. На крају недостаје висуљак који је, на сличним кандилима, обично рађен у облику крста или кугле.

Ланци су дводелни, дужине 14 и 17 цм, (недостају карике – поједине прекинуте) са уметнутим куглама украшеним дуплим редом гранула. Кугле су пречника 1,5 цм.

Ланци се везују на розету куполастог облика из 10 поља попуњених „полумиш“ елементима украшеним гранулама и плочастим ромбоидима. (недостаје 2 грануле, као и прстенасти носач). Купола је наслоњена на венац-розету од 12 латица попуњених спиралним дисковима од плетене филигран жице са закривљеим „мишевима“. Розета је украшена гранулама (недостаје 1 ком.) и плочастим ромбовима. На руб венца прикачене су закачке за ланац ( недостаје 1 ком.).

(МЕТОД РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Превасходно је било потребно уклонити слој Сребрног премаза техником вишефазног и постепеног обгоревања отвореним пламеном. Између је примењивано механичко чишћење месинганим четкама.

Када су уклоњени видљиви трагови Сребрног премаза, кандило је потопљено у киселину у трајању од 12 часова, а затим испрано раствором благе сапунице ради уклањања остатака киселине. Након хемијског третмана приступило се додатном механичком чишћењу месинганим четкама а затим је цео предмет жарен до црвеног усијања како би се материјал стабилизовао и повратио првобитну кристалну структуру сребра.

Израђени су недостајући делови од сребра исте финоће – 950 и то: грануле, цветови, недостајуће розете на носачима као и висећи крст у облику издуженог цвета, сличан розетама на телу кандила. Украсни цветови на телу кандила су прекомпоновани у складну целину. Карике ланаца које су биле искидане, замењене су новим и усклађена дужина свих ланаца. Недостајуће алке којуе повезују ланце са розетом и телом кандила су такође уграђене. Сви нови делови су постављени техником сребрног лотовања.

Након комплетирања кандило је потопљено у киселину ради уклањања трагова оксида из лота, а затим очишћено, исполирано и лагано патинирано. На крају је третирано пасиватом ради одлагања процеса корозије сребра и патинације.

Материјал:

сребро финоће 925 .

Техника израде:

филигран, гранулација, (вероватно рад руских мајстора).

Величина:

Velicina

Тежина:

195 гр.

Година израде:

средина XX века (?), рестаурација изведена 2005.год.

Наручилац:

Отац Георгије, манастир Ђурђеви Ступови.

У поседу:

Манастира Ђурђеви Ступови.
Шифра производа: RK004 Категорија:

Поделите:

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Сребрно кандило манастира Ђурђеви Ступови“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *