Srebrno kandilo manastira Đurđevi Stupovi

(STANJE PRE RESTAURACIJE)

Pored nedostajućih delova, kandilo je devastirano premazom od bronze sive boje čime se želela prikriti prirodna patinacija i postići prvobitni sjaj srebra. Prostor između filigran žice je time popunjen u potpunosti tako da kandilo na prvi pogled odaje utisak livenog pseudofiligrana.

Gornja ogradica je popunjena tordiranom filigran žicom prečnika 0,25 mm u obliku „polumiš“ (1) elemenata i sastoji se od 44 polja sa dekoracijom od granula i ukrasnih pločastih rombova. Ogradica je oslonjena na dva reda pletene filigran žice koji su ujedno i spoj sa bokastim telom kandila.

Telo se sastoji od 9 osmokrakih izduženih rozeta popunjenih „polimiš“ punjenjem. Prostor između rozeta je popunjen sa tri mala „miš“ (2) elementa koji formiraju trougao. Završni kraci rozeta su nadograđeni zakrivljenim „miševima“. Celokupna kompozicija je oblikovana u okruglu, bokastu formu, čineći telo kandila. Rozete, između nosača su ukrašene granulama i pločastim rombovima kao i sitnim cvetnim granulama (nedostaje 12 komada iz kompozicije). Preko istih su pričvešćeni osmokraki cvetni ukrasi popunjeni „miševima“ (nedostaje 1 kom.).

Na svaku treću rozetu lotovan je nosač lanca u obliku sedmokrakog ispupčenog lista popunjenog „miševima“. Nosači su nadograđeni izduženim rozetama (nedostaje 2 od 3 kom.).

Telo kandila se, zatim, svodi u prstenasti okvir od spiralno predene žice smeštene u cik-cak ram obrubljen pletenom filigran žicom.

Prsten se nastavlja 9-krakim ispupčenim i lagano upredenim cvetnim završetkom koji je popunjen „miševima“. Krakovi sveta su ukrašeni minijaturnim granuliranim cvetom (nedostaje 1 kom.). Kraj je sveden sa 14-krakom i izduženom rozetom sličnom kao na nosačima lanaca. Na kraju nedostaje visuljak koji je, na sličnim kandilima, obično rađen u obliku krsta ili kugle.

Lanci su dvodelni, dužine 14 i 17 cm, (nedostaju karike – pojedine prekinute) sa umetnutim kuglama ukrašenim duplim redom granula. Kugle su prečnika 1,5 cm.

Lanci se vezuju na rozetu kupolastog oblika iz 10 polja popunjenih „polumiš“ elementima ukrašenim granulama i pločastim romboidima. (nedostaje 2 granule, kao i prstenasti nosač). Kupola je naslonjena na venac-rozetu od 12 latica popunjenih spiralnim diskovima od pletene filigran žice sa zakrivljeim „miševima“. Rozeta je ukrašena granulama (nedostaje 1 kom.) i pločastim rombovima. Na rub venca prikačene su zakačke za lanac ( nedostaje 1 kom.).

(METOD RESTAURACIJE)

Prevashodno je bilo potrebno ukloniti sloj Srebrnog premaza tehnikom višefaznog i postepenog obgorevanja otvorenim plamenom. Između je primenjivano mehaničko čišćenje mesinganim četkama.

Kada su uklonjeni vidljivi tragovi Srebrnog premaza, kandilo je potopljeno u kiselinu u trajanju od 12 časova, a zatim isprano rastvorom blage sapunice radi uklanjanja ostataka kiseline. Nakon hemijskog tretmana pristupilo se dodatnom mehaničkom čišćenju mesinganim četkama a zatim je ceo predmet žaren do crvenog usijanja kako bi se materijal stabilizovao i povratio prvobitnu kristalnu strukturu srebra.

Izrađeni su nedostajući delovi od srebra iste finoće – 950 i to: granule, cvetovi, nedostajuće rozete na nosačima kao i viseći krst u obliku izduženog cveta, sličan rozetama na telu kandila. Ukrasni cvetovi na telu kandila su prekomponovani u skladnu celinu. Karike lanaca koje su bile iskidane, zamenjene su novim i usklađena dužina svih lanaca. Nedostajuće alke kojue povezuju lance sa rozetom i telom kandila su takođe ugrađene. Svi novi delovi su postavljeni tehnikom srebrnog lotovanja.

Nakon kompletiranja kandilo je potopljeno u kiselinu radi uklanjanja tragova oksida iz lota, a zatim očišćeno, ispolirano i lagano patinirano. Na kraju je tretirano pasivatom radi odlaganja procesa korozije srebra i patinacije.

Materijal:
srebro finoće 925 .
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, (verovatno rad ruskih majstora).
Veličina:
10h7,5 cm.
Težina:
195 gr.
Godina izrade:
sredina XX veka (?), restauracija izvedena 2005.god.
Naručilac:
Otac Georgije, manastir Đurđevi Stupovi.
U posedu:
Manastira Đurđevi Stupovi.
Šifra proizvoda: RK004 Kategorija:

Podelite:

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Srebrno kandilo manastira Đurđevi Stupovi“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *