Дарохранилица Оца Доситеја, манастир Жича

Дарохранилица од сребрног филиграна коју је наручио Отац Доситеј (ман.Жича) од призренских мајстора у првој половини XX века. Израђена је од претопљених сребрњака Краља Петра I.

(СТАЊЕ ПРЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Због запрљаности и недостајућих делова приступило се рестаурацији и чишћењу. Живопис на дрвету је био у непоправљиво лошем стању, а собзиром да не поседује неку већу вредност, приступило се поновној изради коју су извеле сестре из иконописачке радионице манастира Жиче. Недостаје крстић на врху леве палмете, круна на врху дарохранилице деформисана и залепљена воском, оквир постоља и леви крак крста одлотовани на више места. Тежина сребра пре рестаурације је 1425,96 гр.

(МЕТОД РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Превасходно је било потребно уклонити слој масноће и корозије настале хемијском реакцијом са пигментима из иконописа, техником вишефазног и постепеног обгоревања отвореним пламеном. Између је примењивано механичко чишћење месинганим четкама.

Када су уклоњени видљиви трагови масноће и корозије, оков крста је потопљен у киселину у трајању од 24 часа, а затим испран раствором благе сапунице ради уклањања остатака киселине. Након хемијског третмана приступило се додатном механичком чишћењу месинганим четкама а затим је цео предмет жарен до црвеног усијања како би се материјал стабилизовао и повратио првобитну кристалну структуру сребра.

Израђен је недостајући део од сребра исте финоће – 950 и то: крст на круници леве палмете, а затим залотовани делови, круна на крсту, леви крак крста, украсне упредене нити око крста, постоље на више места. Сви нови делови су постављени техником сребрног лотовања.

Након комплетирања, сребрни оков крста је потопљен у киселину ради уклањања трагова оксида из лота, а затим очишћен, исполиран и третиран пасиватом ради одлагања процеса корозије сребра и патинације. На крају је поново постављен на дрвену основу на којој је иконопис урађен изнова.

Материјал:

сребро финоће 925, корали.

Техника израде:

филигран, гранулација, иконопис (Сестра Макрина, манастир Жича - 2006.г.).

Величина:

Velicina

Тежина:

1450 гр.

Година израде:

прва половина XX века, рестаурација изведена 2006.год.

Наручилац:

Отац Герасим, Архимандрит жички.

У поседу:

Манастира Жиче.
Шифра производа: RK001 Категорија:

Поделите:

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Дарохранилица Оца Доситеја, манастир Жича“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *