Reliquary cross of Father Dositej, Zica Monastery

Darohranilica od srebrnog filigrana koju je naručio Otac Dositej (man.Žiča) od prizrenskih majstora u prvoj polovini XX veka. Izrađena je od pretopljenih srebrnjaka Kralja Petra I.

(STANJE PRE RESTAURACIJE)

Zbog zaprljanosti i nedostajućih delova pristupilo se restauraciji i čišćenju. Živopis na drvetu je bio u nepopravljivo lošem stanju, a sobzirom da ne poseduje neku veću vrednost, pristupilo se ponovnoj izradi koju su izvele sestre iz ikonopisačke radionice manastira Žiče. Nedostaje krstić na vrhu leve palmete, kruna na vrhu darohranilice deformisana i zalepljena voskom, okvir postolja i levi krak krsta odlotovani na više mesta. Težina srebra pre restauracije je 1425,96 gr.

(METOD RESTAURACIJE)

Prevashodno je bilo potrebno ukloniti sloj masnoće i korozije nastale hemijskom reakcijom sa pigmentima iz ikonopisa, tehnikom višefaznog i postepenog obgorevanja otvorenim plamenom. Između je primenjivano mehaničko čišćenje mesinganim četkama.

Kada su uklonjeni vidljivi tragovi masnoće i korozije, okov krsta je potopljen u kiselinu u trajanju od 24 časa, a zatim ispran rastvorom blage sapunice radi uklanjanja ostataka kiseline. Nakon hemijskog tretmana pristupilo se dodatnom mehaničkom čišćenju mesinganim četkama a zatim je ceo predmet žaren do crvenog usijanja kako bi se materijal stabilizovao i povratio prvobitnu kristalnu strukturu srebra.

Izrađen je nedostajući deo od srebra iste finoće – 950 i to: krst na krunici leve palmete, a zatim zalotovani delovi, kruna na krstu, levi krak krsta, ukrasne upredene niti oko krsta, postolje na više mesta. Svi novi delovi su postavljeni tehnikom srebrnog lotovanja.

Nakon kompletiranja, srebrni okov krsta je potopljen u kiselinu radi uklanjanja tragova oksida iz lota, a zatim očišćen, ispoliran i tretiran pasivatom radi odlaganja procesa korozije srebra i patinacije. Na kraju je ponovo postavljen na drvenu osnovu na kojoj je ikonopis urađen iznova.

Materijal:
srebro finoće 925, korali.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, ikonopis (Sestra Makrina, manastir Žiča - 2006.g.).
Veličina:
42h25h12 cm.
Težina:
1450 gr.
Godina izrade:
prva polovina XX veka, restauracija izvedena 2006.god.
Naručilac:
Otac Gerasim, Arhimandrit žički.
U posedu:
Manastira Žiče.
Unique ID RK001 Category:

Source: "Young Collector", magazine M.Sc. Slavoljub Petrović, senior curator

Reviews

Be the first to review “Darohranilica Oca Dositeja, manastir Žiča”

Your email address will not be published. Required fields are marked *