Престони крст Оца Серафима Балтића, Архимандрита студеничког и жичког, манастир Жича

Престони крст који је наручио Отац Серафим Балтић, Архимандрит студенички и жички средином XX века. Крст подсећа на сличне радове македонских и бугарских кујунџија. Састоји се од постоља декорисаног гранулама и конусног наставка. На стубу је нодус крушкастог облика и кугла на средини носећег стуба. Дуборезани крст је окован са предње и задње стране прорезаним сребрним лимом са венцем од тордиране филаигран жице по унутрашњем ободу. На краковима крста су тростепени наставци који се сужавају при крајевима. Простор између кракова је попуњен развијеним формама вегетабилног мотива са четири куполице у угловима пресека кракова. Крст је декорисан инкрустираним стаклом у зеленој, љубичастој и црвеној боји и црвеним коралима, као и са четири дугуљаста камена жуте боје. Делимично позлаћен.

(СТАЊЕ ПРЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Крст је запрљан и патиниран са пар одломљених елемената, и недостајућим камењем у боји. Оков од сребрног лима са задње стране је поломљен. Позлата на стопи постоља, нодусу, кугли и лименом окову избледела и делимично недостаје.

(МЕТОД РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Крст је растављен, потопљен у киселину 6 сати, испран у раствору сапунице а затим механички чишћен месинганим четкама различите тврдоће и четкама од природне длаке. Поступак је поновљен још два пута док није одстрањена сва нечистоћа. Није било могуће применити технику отвореног пламена јер би се ионако слаб слој позлате додатно изгубио и уништио. Након лотовања поломљених и израде недостајућих делова, исти су потопљени у киселину ради уклањања оксида из сребрног лота. Делови су затим жарени до тачке црвеног усијања ради стабилизације кристалне структуре сребра а затим потљени у киселину. Након тога је извршено полирање и састављање свих делова и инкрустација недостајућег стакла у боји.

Материјал:

сребро финоће 925, корали, стакло у боји, жути камен.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација (вероватно рад македонских кујунџија), дрворез (непознат аутор)

Величина:

Velicina

Тежина:

345 гр.

Година израде:

средина XX века, консервација изведена 2006.год.

Наручилац:

Отац Јаков, манастир Жича.

У поседу:

Манастира Жиче.
Шифра производа: RK002 Категорија:

Поделите:

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Престони крст Оца Серафима Балтића, Архимандрита студеничког и жичког, манастир Жича“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *