Kandilo za Veliku Lavru „Svetog Save Osvećenog“, Judejska pustinja – Sveta Zemlja

Srebrno filigransko kandilo.

Kandilo je bokastog oblika. Dno je kupolasto sa visećim krstićem koji je obostrano dekorisan crvenim granatom. Samo telo je sačinjeno od devet delova na kojima se po sredini nalaze zvezdaste rozete. Tri centralne rozete imaju 14 krakova kao srebrna zvezda nad mestom rođenja Isusa Hristosa. Na sredini zvezde je umetnut granat prečnika 10 mm. Na gornjem rubu kod nosača čaše, postavljena su 3 goluba koji simboilizuju Sveti Duh. Iz repa goluba pružaju se kraci ka zvezdi na telu kandila. Kandilo je zakačeno na tri lanca, povezana u noseću rozetu u obliku zvezde sa 14 krakova sa zakačkom na vrhu.

Materijal:
srebro finoće 950, granat.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, inkrustacija.
Veličina:
24 (30) × 17 cm., lanci 50 cm.
Težina:
770 gr.
Godina izrade:
2009.
Naručilac:
Gđa. Gordana Šipka, Novi Sad.
U posedu:
Manastira Velike Lavre "Svetog Save Osvećenog", Judejska pustinja - Sveta Zemlja.
Šifra proizvoda: KD029 Kategorija:

Podelite:

VELIKA LAVRA „SVETOG SAVE OSVEĆENOG“

Po usmenom predanju sačuvanom u manastiru Hilandaru, današnja Hilandarska ikona Bogomajke Mlekopitateljnice nalazila se u Lavri Sv. Save Osvećenog, udaljenoj dvadesetak kilometara od Jerusalima. Osnivač ove najveće Lavre na Istoku, Sveti Sava Osvećeni, po kome je Sveti Sava Srpski dobio ime, pred svoju blaženu smrt je proročki govorio okupljenoj bratiji monasima, koji su okrživali njegov odar, da će posle mnogo vremena Lavru pohoditi jedan monah plemićkog roda sa Zapada, po imenu sava, kome oni treba kao blagoslov da daju ikonu Majke Božje Mlekopitateljnice i takođe njegov igumanski žezal.

Od tada je prošlo mnogo vremena, gotovo sedam vekova, i bratija pamtijaše zapovest svoga duhovnog oca, prenoseći s kolena na koleno zaveštanje velikog Svetitelja. I zaista, početkom 13. veka, na svom hodočašću u Svetu Zemlju, dođe iz Srbije Sveti Sava, prvi Srpski Arhiepiskop i Čudotvorac, da poseti manastir Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji, jedan od najstarijih hrišćanskih manastira, koji je neprekidno živ.

Lavra Svetog Save Osvećenog

Čudo u crkvi Svetog Save Osvećenog

Kada je Sveti Sava Srpski zakoračio u manastirsku crkvu, dogodilo se čudo – žezlo Svetog Save Osvećenog, koje je na jednom tronu stajalo do njegovog upokojenja 532. godine, dakle skoro 700 godina, iz čista mira je palo. To je zbunilo monahe koji su se zatekli u crkvi. Međutim, sledećeg jutra dogodilo se isto: kada je Sveti Sava ušao u crkvu, žezlo je palo… Onda se neko setio amaneta Svetog Save Osvećenog da njegovo žezlo – patericu („pastirsku palicu“) predaju arhijereju carskog roda i istog imena kada jednog dana dođe sa Zapada. Iguman je postavio nekoliko pitanja Svetome i video je da se zaveštanje (i proročanstvo) Svetog Save Osvećenog ostvaruje na Svetom Savi Srpskom.

Odlazeći iz Mar Saba, Sveti Sava je poneo žezlo svog velikog imenjaka (po kome je, verovatno, dobio monaško ime) i ono se sada nalazi u hilandarskoj keliji Paterica, u administrativnom centru Svete Gore, Kareji. Bratija ovog manastira dala mu je i dve ikone: „Mljekopitateljnicu“, koja je sada u ikonostasu kapele isposnice Svetog Save u Kareji, i danas najčuveniju srpsku ikonu, nekada domaću ikonu velikog pravoslavnog teologa i branitelja ikonopoštovanja Svetog Jovana Damaskina, Trojeručicu, koja je dugo bila igumanija manastira Hilandara, a sada je na tronu pored igumanskog, u glavnoj manastirskoj crkvi.

Sveti Sava je osnovao srpsku monašku koloniju i u manastiru „Svetog Save Osvećenog“, kojom su, kasnije, 130 godina upravljali Srbi. Iguman sinajskog manastira u 14. veku, bio je Srbin, Joanikije…Treba reći da je ovaj manastir važio, a važi i danas, kao mesto najstrožeg monaškog podviga.

Nažalost, od tog silnog semena koje je u Svetoj zemlji posejao Sveti Sava, koje je vekovima bilo tako plodonosno, od Srba u Svetoj Zemlji, do nedavno, je bio monah Grigorije u manastiru Svetog Save Osvećenog, koji je pre 30 godina, po profesiji milicioner, otišao u Svetu Goru, i tamo ostao, da bi posle otišao u Svetu Zemlju. Otac Grigorije, se predstavio u Gospodu početkom 2009 god.

Mošti Svetog Save Osvećenog

Nesebičnim i bogougodnim angažovanjem gosp. Gordane Šipke iz Novog Sada prikupljeni su prilozi od srpskog verujućeg naroda za izradu ovog kandila.

Posebna zahvalnost pripada gosp. Dušanu i gđi. Leonori Vulović iz Beograda koji su priložili drago kamenje koje je ugrađeno u ovo kandilo.

Trudom sestre Doroteje, srpske monahinje iz Jerusalimske Patrijaršije, kandilo je priloženo Velikoj Lavri „Svetog Save Osvećenog“, za pokoj duše + Arhimandrita Oca Grigorija, prilikom hodočasničkog putovanja Sestre Sare iz Manastira Svetog Tome po Svetoj Zemlji, početkom 2009.god.

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kandilo za Veliku Lavru „Svetog Save Osvećenog“, Judejska pustinja – Sveta Zemlja“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *