Kandilo za ikonu „Svetog Nikole“ u crkvi „Hristovog rođenja“, Vitlejem – Sveta Zemlja

Materijal:
srebro finoće 950, rubini, granat, sedef.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, inkrustacija.
Veličina:
29 (36) × 15 cm., lanci 50 cm.
Težina:
980 gr.
Godina izrade:
2009.
Naručilac:
Gđa. Gordana Šipka, Novi Sad.
U posedu:
Crkve Hristovog rođenja, Vitlejem - Sveta Zemlja.
Šifra proizvoda: KD022 Kategorija:

Podelite:

BAZILIKA HRISTOVOG ROĐENJA

Iznad pećine Hristovog Rođenja – Vertepa danas je ogromna i veličanstvena crkva koju podiže Sveta majka cara Konstantina – Jelena Ravnoapostolna, 324. godine kao svoju prvu zadužbinu u Svetoj zamlji, dok je deo porušenog hrama u 6. veku dogradio car Justinijan.


Desna strana Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu

Na unutrašnjim stubovima crkve, kojih ima 48, oslikani su Vaseljenski sabori zajedno sa predstavama svetih. U pećinu – Vertep, silazi se sa 16 stepenika pored ikone Bogorodice vitlejemske, a na drugu stranu izlazi preko 13 stepenika.

Ikona Svetog Nikole sa kandilom

Kandilo je postavljeno, sa blagoslovom Arhiepiskopa jordanskog Teofilakta iz Jerusalimske patrijaršije, ispred ikone Svetog Nikole koja se nalazi sa desne strane ulaza u Vertep – mesto rođenja Isusa Hristosa u Vitlejemu. Kandilo su uručili srpski vernici prilikom hodočasničkog putovanja u Svetu Zemlju sredinom 2009.god.

Nesebičnim i bogougodnim angažovanjem gosp. Gordane Šipke iz Novog Sada i Sestre Doroteje iz Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu, prikupljeni su prilozi od srpskog verujućeg naroda za izradu ovog kandila.

Posebna zahvalnost pripada gosp. Dušanu i gđi. Leonori Vulović iz Beograda koji su priložili drago kamenje koje je ugrađeno u ovo kandilo.

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kandilo za ikonu „Svetog Nikole“ u crkvi „Hristovog rođenja“, Vitlejem – Sveta Zemlja“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *