Кандило за икону „Светог Николе“ у цркви „Христовог рођења“, Витлејем – Света Земља

Материјал:

сребро финоће 950, рубини, гранат, седеф.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација.

Величина:

29 (36) × 15 цм., ланци 50 цм.

Тежина:

980 гр.

Година израде:

2009.

У поседу:

Цркве Христовог рођења, Витлејем - Света Земља.
Шифра производа: KD022 Категорија:

Поделите:

БАЗИЛИКА ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА

Изнад пећине Христовог Рођења – Вертепа данас је огромна и величанствена црква коју подиже Света мајка цара Константина – Јелена Равноапостолна, 324. године као своју прву задужбину у Светој замљи, док је део порушеног храма у 6. веку доградио цар Јустинијан.


Десна страна Цркве Христовог рођења у Витлејему

На унутрашњим стубовима цркве, којих има 48, осликани су Васељенски сабори заједно са представама светих. У пећину – Вертеп, силази се са 16 степеника поред иконе Богородице витлејемске, а на другу страну излази преко 13 степеника.

Икона Светог Николе са кандилом

Кандило је постављено, са благословом Архиепископа јорданског Теофилакта из Јерусалимске патријаршије, испред иконе Светог Николе која се налази са десне стране улаза у Вертеп – место рођења Исуса Христоса у Витлејему. Кандило су уручили српски верници приликом ходочасничког путовања у Свету Земљу средином 2009.год.

Несебичним и богоугодним ангажовањем госп. Гордане Шипке из Новог Сада и Сестре Доротеје из Цркве Христовог рођења у Витлејему, прикупљени су прилози од српског верујућег народа за израду овог кандила.

Посебна захвалност припада госп. Душану и гђи. Леонори Вуловић из Београда који су приложили драго камење које је уграђено у ово кандило.

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Кандило за икону „Светог Николе“ у цркви „Христовог рођења“, Витлејем – Света Земља“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *