Престони крст Јелене Илић, манастир Жича

Престони крст од филиграна у сребру и позлати. Оков дуборезаног распећа је изведен прорезивањем сребрног лима који је по ободу ниша декорисан гранулама и ромбоидним украсима. Пресек кракова крста је попуњен декоративним формама које заједно чине пуну кружницу, а сами кракови су надограђени истоветним полукружним формама. Крајеви кракова и форме су декорисане дугуљастим црвеним коралима и додатно украшени стаклом у црвеној и зеленој боји са предње стране. Крст је постављен на постоље са једним нодусом и стопу која је украшена гранулама и флоралним мотивима. По ободу стопе ручно је изгравиран натпис приложника:

„Прилог Јелена удова Петра К.Илића. индустр. из лесковца. манастиру св. жича 1889. г.“

Задња страна је слична предњој, стим што је декорисана стаклом жуте, лила и зелене боје. Приметна је слаба позлата по целом крсту.

(СТАЊЕ ПРЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Запрљано и патинирано са одломљеном декорацијом на врху крста која је причвршћена воском. Задњи лим који прекрива распеће је поломљен. Недостаје пар стаклених каменова. Постоље и стопа деформисани тако на крст стоји неправило.

(МЕТОД РЕСТАУРАЦИЈЕ)

Потапање у киселину, механичко чишћење, жарење до црвеног усијања и испирање у раствору сапунице. Додато је недостајуће камење, залотован декоративни елемент горњег крака. Поправљена деформација стопе.

Материјал:

сребро 950, злато, црвени корали, стакло у боји, дрво.

Техника израде:

филигран, гранулација, прорезивање, позлата, инкрустација, дуборез.

Величина:

Velicina

Тежина:

250 гр.

Година израде:

крај XIX века, рестаурација изведена 2005.год.

Наручилац:

Отац Јаков, манастир Жича.

У поседу:

Манастира Жича.
Шифра производа: RK007 Категорија:

Поделите:

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Престони крст Јелене Илић, манастир Жича“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *