Altar cross of Jelena Ilic, Zica Monastery

Prestoni krst od filigrana u srebru i pozlati. Okov duborezanog raspeća je izveden prorezivanjem srebrnog lima koji je po obodu niša dekorisan granulama i romboidnim ukrasima. Presek krakova krsta je popunjen dekorativnim formama koje zajedno čine punu kružnicu, a sami krakovi su nadograđeni istovetnim polukružnim formama. Krajevi krakova i forme su dekorisane duguljastim crvenim koralima i dodatno ukrašeni staklom u crvenoj i zelenoj boji sa prednje strane. Krst je postavljen na postolje sa jednim nodusom i stopu koja je ukrašena granulama i floralnim motivima. Po obodu stope ručno je izgraviran natpis priložnika:

„Prilog Jelena udova Petra K.Ilića. industr. iz leskovca. manastiru sv. žiča 1889. g.“

Zadnja strana je slična prednjoj, stim što je dekorisana staklom žute, lila i zelene boje. Primetna je slaba pozlata po celom krstu.

(STANJE PRE RESTAURACIJE)

Zaprljano i patinirano sa odlomljenom dekoracijom na vrhu krsta koja je pričvršćena voskom. Zadnji lim koji prekriva raspeće je polomljen. Nedostaje par staklenih kamenova. Postolje i stopa deformisani tako na krst stoji nepravilo.

(METOD RESTAURACIJE)

Potapanje u kiselinu, mehaničko čišćenje, žarenje do crvenog usijanja i ispiranje u rastvoru sapunice. Dodato je nedostajuće kamenje, zalotovan dekorativni element gornjeg kraka. Popravljena deformacija stope.

Materijal:
srebro 950, zlato, crveni korali, staklo u boji, drvo.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, prorezivanje, pozlata, inkrustacija, duborez.
Veličina:
20h9 cm.
Težina:
250 gr.
Godina izrade:
kraj XIX veka, restauracija izvedena 2005.god.
Naručilac:
Otac Jakov, manastir Žiča.
U posedu:
Manastira Žiča.
Unique ID RK007 Category:

Source: "Young Collector", magazine M.Sc. Slavoljub Petrović, senior curator

Reviews

Be the first to review “Prestoni krst Jelene Ilić, manastir Žiča”

Your email address will not be published. Required fields are marked *