Kivot za Svete mošti i čestice manastira Sv.Luka u Bošnjanima kod Varvarina

Kivot za Svete mošti i čestice. Okov je rađen od srebra finoće 950 tehnikom klasičnog filigrana i granulacije. Okovan je rub samog kivota kao i poklopca. Korišćen je cvetni motiv radi uklapanja sa običajem kićenja cvećem celivajuće ikone Sv. Luke u Bošnjanima.

Materijal:
srebro finoće 950, crveni korali, ljubičasti granat, rečni biseri.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, inkrustacija, okivanje, ručno graviranje (Radivoje Lazić, Kragujevac), duborez (kivot - Vladimir Bašić, Kruševac; postolje za mošti - Zoran Jerinić Mojsinjski, Kruševac)
Veličina:
40×22h16 cm.
Težina:
okov 982 gr.
Godina izrade:
2006.
Naručilac:
Arhimandrit Aleksej, Iguman manastira Sv. Luke, Bošnjani
U posedu:
manastira Sv. Luke, Bošnjani
Šifra proizvoda: KV002 Kategorija:

Podelite:

– Sa prednje strane uokviren je ramom lik Gospoda Isusa Hrista, sa dva razvijena lista. Na bokovima se nalaze dve polukupolice. Oreol je dekorisan sitnim granulama i takođe u sebi ima cvetni motiv. Naknadno će sa leve i desne strane biti ugrađene bravice koje padaju sa poklopca i preklapaju okov na licu kivota. Kroz te bravice će prolaziti dve reze u obliku koplja koje su vezane lancima za uglove lica kivota.

– Zadnja strana ima u uglovima razvijene listove kao i dva okova koji se nastavljaju ispod šarki koje drže poklopac.

– Bočne strane su nešto laganije okovane kako se ne bi narušio cvetni motiv duboreza oko centralnog krsta. Sam krst se takođe nalazi postavljen na dva razvijena filigranska lista.

– Na gornjoj strani (poklopcu) urađen je samo oreol Sv.Luke u filigranu ali će biti dodat okvir kao na prednjoj strani, a u uglovima urađeni cvetovi i listovi preko kojih će na četiri ugla stajati četiri polukupole. Poklopac je sa unutrašnje strane vezan sa dva srebrna lanca „primorskog“ tipa koji služe kao graničnik za otvaranje poklopca.

– Sam kivot je postavljen na nogice u obliku dve obrnute kupole.

– Okov je dekorisan sa 21 prirodnim crvenim koralom i 21 poludragim kamenom (ljubičasti granat).

– Unutrašnjost kivota je tapacirana i dekorisana srebrnim nitnama.

– U kivotu se nalazi duborezano postolje sa devet otvora za Svete mošti i čestice. Otvori su okovani sa boka a sa gornje strane nalaze se srebrne pločice ovalnog oblika sa ručno graviranim natpisima i to:

gornji red: Plašt Sv.Serafima Sarovskog, Sv.Apostol Luka, Sv. Mučenik Car Lazar
srednji red: Sv.Aleksandra Divjejevska, Časni Krst, Sv.Marta Divjejevska
donji red: Vitlejemski mladenci, prazan otvor, Sv.Anastasija

– Obod postolja ukrašen je nizom prirodnih sitnih jezerskih bisera dužine 110 cm, kao i dekorativnim upredenim kanapom bordo boje. Ugrađene su i dve alke radi lakšeg vađenja postolja iz samog kivota.

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kivot za Svete mošti i čestice manastira Sv.Luka u Bošnjanima kod Varvarina“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *