Кивот за Свете мошти и честице манастира Св.Лука у Бошњанима код Варварина

Кивот за Свете мошти и честице. Оков је рађен од сребра финоће 950 техником класичног филиграна и гранулације. Окован је руб самог кивота као и поклопца. Коришћен је цветни мотив ради уклапања са обичајем кићења цвећем целивајуће иконе Св. Луке у Бошњанима.

Материјал:

сребро финоће 950, црвени корали, љубичасти гранат, речни бисери.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација, окивање, ручно гравирање (Радивоје Лазић, Крагујевац), дуборез (кивот - Владимир Башић, Крушевац; постоље за мошти - Зоран Јеринић Мојсињски, Крушевац)

Величина:

40×22х16 цм.

Тежина:

оков 982 гр.

Година израде:

2006.

У поседу:

манастира Св. Луке, Бошњани
Шифра производа: KV002 Категорија:

Поделите:

– Са предње стране уоквирен је рамом лик Господа Исуса Христа, са два развијена листа. На боковима се налазе две полукуполице. Ореол је декорисан ситним гранулама и такође у себи има цветни мотив. Накнадно ће са леве и десне стране бити уграђене бравице које падају са поклопца и преклапају оков на лицу кивота. Кроз те бравице ће пролазити две резе у облику копља које су везане ланцима за углове лица кивота.

– Задња страна има у угловима развијене листове као и два окова који се настављају испод шарки које држе поклопац.

– Бочне стране су нешто лаганије оковане како се не би нарушио цветни мотив дубореза око централног крста. Сам крст се такође налази постављен на два развијена филигранска листа.

– На горњој страни (поклопцу) урађен је само ореол Св.Луке у филиграну али ће бити додат оквир као на предњој страни, а у угловима урађени цветови и листови преко којих ће на четири угла стајати четири полукуполе. Поклопац је са унутрашње стране везан са два сребрна ланца „приморског“ типа који служе као граничник за отварање поклопца.

– Сам кивот је постављен на ногице у облику две обрнуте куполе.

– Оков је декорисан са 21 природним црвеним коралом и 21 полудрагим каменом (љубичасти гранат).

– Унутрашњост кивота је тапацирана и декорисана сребрним нитнама.

– У кивоту се налази дуборезано постоље са девет отвора за Свете мошти и честице. Отвори су оковани са бока а са горње стране налазе се сребрне плочице овалног облика са ручно гравираним натписима и то:

горњи ред: Плашт Св.Серафима Саровског, Св.Апостол Лука, Св. Мученик Цар Лазар
средњи ред: Св.Александра Дивјејевска, Часни Крст, Св.Марта Дивјејевска
доњи ред: Витлејемски младенци, празан отвор, Св.Анастасија

– Обод постоља украшен је низом природних ситних језерских бисера дужине 110 цм, као и декоративним упреденим канапом бордо боје. Уграђене су и две алке ради лакшег вађења постоља из самог кивота.

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Кивот за Свете мошти и честице манастира Св.Лука у Бошњанима код Варварина“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *