Kandilo za ikonu „Bogorodice vitlejemske“ u crkvi „Hristovog rođenja“, Vitlejem – Sveta Zemlja

Viseće srebrno filigransko kandilo izduženog bokastog oblika. Dno je kupolasto sa visećim krstićem koji je obostrano dekorisan crvenim granatom. Samo telo je sačinjeno od jedanaest delova na kojima se po sredini nalazi u paru šest ovalnih rubina i pet crvenih granata. Samo telo kandila je ukrašeno sa još 33 granata u obliku suze i 22 sedefa. U nosaču čaše nalazi se 8 granata i 8 sedefa. Donji deo kandila ima pet izvijenih lukova ukrašenih sa pet granata a po rubu se nalazi još pet sedefa. Kandilo je zakačeno na tri lanca sa filigranskim kuglama, povezana u noseću rozetu sa zakačkom.

Materijal:
srebro finoće 950, rubini, granat, sedef.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, inkrustacija.
Veličina:
29 (36) × 15 cm., lanci 50 cm.
Težina:
976 gr.
Godina izrade:
2008.
Naručilac:
Gđa Šipka Gordana, Novi Sad.
U posedu:
Crkve Hristovog rođenja, Vitlejem - Sveta Zemlja.
Šifra proizvoda: KD021 Kategorija:

Podelite:

BAZILIKA HRISTOVOG ROĐENJA

Iznad pećine Hristovog Rođenja – Vertepa danas je ogromna i veličanstvena crkva koju podiže Sveta majka cara Konstantina – Jelena Ravnoapostolna, 324. godine kao svoju prvu zadužbinu u Svetoj zemlji, dok je deo porušenog hrama u 6. veku dogradio car Justinijan.

Model Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu

Na unutrašnjim stubovima crkve, kojih ima 48, oslikani su Vaseljenski sabori zajedno sa predstavama svetih. U pećinu – Vertep, silazi se sa 16 stepenika pored ikone Bogorodice vitlejemske, a na drugu stranu izlazi preko 13 stepenika.

Ikona Bogorodice vitlejemske sa kandilom

Kandilo je postavljeno, sa blagoslovom Arhiepiskopa jordanskog Teofilakta iz Jerusalimske patrijaršije, ispred ikone Bogorodice vitlejemske koja se nalazi sa desne strane ulaza u Vertep – mesto rođenja Isusa Hristosa u Vitlejemu. Ikona je jedinstvena jer se na njoj Bogorodica osmehuje. Po predanju, ikonu je uradio Jevanđelist Luka. Kandilo su uručili srpski vernici prilikom hodočasničkog putovanja u Svetu Zemlju početkom 2009.god.

Ikona Bogorodice vitlejemske sa kandilom

Nesebičnim i bogougodnim angažovanjem gosp. Gordane Šipke iz Novog Sada i Sestre Doroteje iz Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu, prikupljeni su prilozi od srpskog verujućeg naroda za izradu ovog kandila.

Posebna zahvalnost pripada gosp. Dušanu i gđi. Leonori Vulović iz Beograda koji su priložili drago kamenje koje je ugrađeno u ovo kandilo.

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kandilo za ikonu „Bogorodice vitlejemske“ u crkvi „Hristovog rođenja“, Vitlejem – Sveta Zemlja“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *