Кандило за икону „Богородице витлејемске“ у цркви „Христовог рођења“, Витлејем – Света Земља

Висеће сребрно филигранско кандило издуженог бокастог облика. Дно је куполасто са висећим крстићем који је обострано декорисан црвеним гранатом. Само тело је сачињено од једанаест делова на којима се по средини налази у пару шест овалних рубина и пет црвених граната. Само тело кандила је украшено са још 33 граната у облику сузе и 22 седефа. У носачу чаше налази се 8 граната и 8 седефа. Доњи део кандила има пет извијених лукова украшених са пет граната а по рубу се налази још пет седефа. Кандило је закачено на три ланца са филигранским куглама, повезана у носећу розету са закачком.

Материјал:

сребро финоће 950, рубини, гранат, седеф.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација.

Величина:

29 (36) × 15 цм., ланци 50 цм.

Тежина:

976 гр.

Година израде:

2008.

У поседу:

Цркве Христовог рођења, Витлејем - Света Земља.
Шифра производа: KD021 Категорија:

Поделите:

БАЗИЛИКА ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА

Изнад пећине Христовог Рођења – Вертепа данас је огромна и величанствена црква коју подиже Света мајка цара Константина – Јелена Равноапостолна, 324. године као своју прву задужбину у Светој земљи, док је део порушеног храма у 6. веку доградио цар Јустинијан.

Модел Цркве Христовог рођења у Витлејему

На унутрашњим стубовима цркве, којих има 48, осликани су Васељенски сабори заједно са представама светих. У пећину – Вертеп, силази се са 16 степеника поред иконе Богородице витлејемске, а на другу страну излази преко 13 степеника.

Икона Богородице витлејемске са кандилом

Кандило је постављено, са благословом Архиепископа јорданског Теофилакта из Јерусалимске патријаршије, испред иконе Богородице витлејемске која се налази са десне стране улаза у Вертеп – место рођења Исуса Христоса у Витлејему. Икона је јединствена јер се на њој Богородица осмехује. По предању, икону је урадио Јеванђелист Лука. Кандило су уручили српски верници приликом ходочасничког путовања у Свету Земљу почетком 2009.год.

Икона Богородице витлејемске са кандилом

Несебичним и богоугодним ангажовањем госп. Гордане Шипке из Новог Сада и Сестре Доротеје из Цркве Христовог рођења у Витлејему, прикупљени су прилози од српског верујућег народа за израду овог кандила.

Посебна захвалност припада госп. Душану и гђи. Леонори Вуловић из Београда који су приложили драго камење које је уграђено у ово кандило.

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Кандило за икону „Богородице витлејемске“ у цркви „Христовог рођења“, Витлејем – Света Земља“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *