Једанаест кандилa испред „Витлејемске Звезде“ у цркви „Христовог рођења“, Витлејем – Света Земља

Једанаест висећих сребрних филигранских кандила испред Витлејемске звезде у Цркви Христовог рођења у Витлејему.

Кандила су бокастог облика. Дно је куполасто са висећим крстићем који је обострано декорисан црвеним гранатом. Само тело је сачињено од девет делова на којима се по средини налазе звездасте розете. Три централне розете имају 14 кракова као сребрна звезда над местом рођења Исуса Христоса. На средини звезде је уметнут гранат пречника 10 мм. Кандило је закачено на три ланца, повезана у носећу розету у облику звезде са 14 кракова са закачком на врху. Испод розете је закачен сребрни ливени голуб који симболизује Свети Дух.

Материјал:

сребро финоће 950, гранат.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација, ливење.

Величина:

28 (36) × 14 цм., ланци 50 цм.

Тежина:

KD033 -857 гр., KD034 -853 гр., KD035 -859 гр., KD036 -873 гр., KD037 -861 гр., KD038 -884 гр., KD039 -871 гр., KD040 -890 гр., KD041 -866 гр., KD042 -876 гр., KD043 -874 гр.

Година израде:

2009.

У поседу:

Цркве Христовог рођења, Витлејем - Света Земља.
Шифра производа: KD033 - KD043 Категорија:

Поделите:

БАЗИЛИКА ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА

Изнад пећине Христовог Рођења – Вертепа данас је огромна и величанствена црква коју подиже Света мајка цара Константина – Јелена Равноапостолна, 324. године као своју прву задужбину у Светој замљи, док је део порушеног храма у 6. веку доградио цар Јустинијан. На унутрашњим стубовима цркве, којих има 48, осликани су Васељенски сабори заједно са представама светих. У пећину – Вертеп, силази се са 16 степеника поред иконе Богородице витлејемске, а на другу страну излази преко 13 степеника.

Улаз у Базилику

Слика Вертепа у Цркви Христовог рођења

Улаз у Базилику

Над полукружном централном нишом налази се часни престо, а под њим мермерна плоча са сребрном Звездом која означава место које је обасјала звезда Истока означавајући место рођења Спаситеља света. Прва звезда је уништена током немира 1847. год. На унутрашњем кругу звезде налази се натпис на латинском: «Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est» (Овде је Дева Марија родила Исуса Христоса). У полукругу около звезде гори 15 кандила, од којих су 6 приложили православни Грци, 5 Јермени и 4 католици.

 

 

Сребрна филигранска кандила у пећини Цркве Христовог рођења

Са благословом Архиепископа јорданског Теофилакта из Јерусалимске Патријаршије, једанаест кандила је замењено са ових једанаест филигранских сребрних кандила које су приложили српски православни верници приликом ходочасничког путовања у Свету Земљу крајем 2009.год. Кандила су постављена у низу, на плафону пећине – Вертепа, а испред Витлејемске звезде.

Несебичним и богоугодним ангажовањем госп. Гордане Шипке из Новог Сада и Сестре Доротеје из Цркве Христовог рођења у Витлејему, прикупљени су прилози од српског верујућег народа за израду ових једанаест кандила.

Посебна захвалност припада госп. Душану и гђи. Леонори Вуловић из Београда који су приложили драго камење које је уграђено у ова кандила.

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Једанаест кандилa испред „Витлејемске Звезде“ у цркви „Христовог рођења“, Витлејем – Света Земља“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *