Пар стоних чирака у Цркви Христовог рпђења у Витлејему, Света Земља

Пар стоних чирака са кружном стопом. Стуб чирака има пар цветних нодуса а преко грла је постављена заштита од сребрног лима. Стопа је декорисана са 6 граната, а са доње стране је уметнута кружна плоча од  зеленог оникса. Чираци су постављени на часној трпези изнад „Витлејемске звезде“ у Цркви Христовог рођења у Витлејему.

Материјал:

сребро финоће 950., црвени гранат, зелени оникс.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација.

Величина:

28×13,5 цм.

Тежина:

405 и 406 гр.

Година израде:

2009.

У поседу:

Цркве Христовог рођења, Витлејем - Света Земља.
Шифра производа: CI004-CI005 Категорија:

Поделите:

БАЗИЛИКА ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА

Изнад пећине Христовог Рођења – Вертепа данас је огромна и величанствена црква коју подиже Света мајка цара Константина – Јелена Равноапостолна, 324. године као своју прву задужбину у Светој замљи, док је део порушеног храма у 6. веку доградио цар Јустинијан. На унутрашњим стубовима цркве, којих има 48, осликани су Васељенски сабори заједно са представама светих. У пећину – Вертеп, силази се са 16 степеника поред иконе Богородице витлејемске, а на другу страну излази преко 13 степеника.

Улаз у Вертеп

Улаз у Вертеп

Над полукружном централном нишом налази се часни престо, а под њим мермерна плоча са сребрном Звездом која означава место које је обасјала звезда Истока означавајући место рођења Спаситеља света. Прва звезда је уништена током немира 1847. год. На унутрашњем кругу звезде налази се натпис на латинском: «Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est» (Овде је Дева Марија родила Исуса Христоса). У полукругу около звезде гори 15 кандила, од којих су 6 приложили православни Срби, 5 Јермени и 4 католици.

Са благословом Архиепископа јорданског Теофилакта из Јерусалимске Патријаршије, на Часној трпези изнад Витлејемске звезде постављен је овај пар филигранских сребрних чирака које су приложили српски православни верници приликом ходочасничког путовања у Свету Земљу за Божић 2010.год.

Несебичним и богоугодним ангажовањем госп. Гордане Шипке из Новог Сада, Оца Николаја (Руменића), Настојатеља манастира Светог Томе код Свилајнца и Сестре Доротеје из Цркве Христовог рођења у Витлејему, прикупљени су прилози од српског верујућег народа за израду ових чирака.

Посебна захвалност припада госп. Душану и гђи. Леонори Вуловић из Београда који су приложили драго камење које је уграђено у ове чираке.

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Пар стоних чирака у Цркви Христовог рпђења у Витлејему, Света Земља“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *