Престони крст Светога Краља Милутина из манастира Бањска, Косово и Метохија

Престони крст са округлим постољем. Рађен по узору Јерусалимског крста. Само распеће је дуборезано на дивљој крушки са четири Јеванђелиста на краковима крста, оковано са свих страна филиграном. На краковима, који се завршавају шпицевима постављени су са предње и задње стране два бордо и један црвени гранат. На самим крајевима кракова, у пупољастом завршетку уметнута су три црвена граната. На пресецима кракова, са предње и задње стране налази се укупно осам природних бисера. Око самог распећа, са предње и задње стране налази се по четрнаест црвених сферичних корала. При дну крста са леве и десне стране изведене су две стилизоване аждаје декорисане са по два црвена граната и две филигранске куполе са предње и задње стране. Крст се наслања на рукохват који почиње обрнутом куполом и наставља са стубом који на средини има нодус у облику кугле. При дну стуба се такође налази једна кугла из које се развија куполасти наставак постоља. Само постоље је округло, пречника 23 цм и декорисано је са двадесет и два црвена корала и двадесет и два бисера

Материјал:

сребро финоће 950, црвени корал, црвени и бордо гранат, морски бисери, крушка.

Техника израде:

филигран, гранулација, инкрустација, дуборез (Бигић Ненад, Крагујевац), ручна гравура (Раде Лазић, Крагујевац), калиграфско писање (Светозар Пајић-Дијак, Нови Сад), обрада дрвета (Радољуб Ћирица, Конарево - Краљево), ковање гвожђа (Уметничка радионица за ковање гвожђа КОВ-АРТ, Милојевић Васо, Жича - Краљево), тапацирање (Раде Дугалић, Матарушка Бања).

Величина:

сребрни крст 51 × 31 × 23 цм., шкриња 59 x 39 x 24 цм.

Тежина:

дуборезано распеће 235 гр., сребрни оков 1550 гр.

Година израде:

2007.

У поседу:

Манастира Бањска, Косово и Метохија.
Шифра производа: PK002 Категорија:

Поделите:

Само постоље је округло, пречника 23 цм и декорисано је са двадесет и два црвена корала и двадесет и два бисера. По ободу постоља ручно је гравиран текст на сребрном лиму који гласи:

"Трудом Бањске братије и богоугодним прилогом Г(осп). Дејана Радојевића из Кос(овске) Митровице, окова се овај крст Л(ета). Г(осподњег). 2007 ог., у част Христољубивога и Благочестивога, Светороднога Краља Стефана Уроша II Милутина."

Са унутрашње стране постоља, на централној розети ручно је гравирана кружна плочица на којој стоји натпис:

"Оковао Раб Божији, среброделац Горан Ристовић Покимица"


За декорацију крста утрошено је укупно 30 природна бисера, 25 полудрагог камена граната и 50 црвених сферичних корала.

ШКРИЊА

Крст је смештен у дрвену шкрињу димензија 59 х 39 х 24 цм која је са спољне стране ојачана кованим гвожђем са резом и катанцем. Унутрашња страна шкриње је тапацирана плавим мохером и декорисана посребреним нитнама на спојевима ромбоидних поља и по унутрашњим рубовима. Сам крст је положен на тапацирану подлогу и причвршћен са два кожна каиша. Са унутрашње стране поклопца који је такође тапациран и декорисан посребреним нитрнама, привезана са два кожна каиша смештена је ручно исписана хрисовуља.

 

ХРИСОВУЉА

У поклопцу шкриње налази се мајсторски рад нашег чувеног калиграфа Светозара Пајића Дијака из Новог Сада - хрисовуља димензија 100 х 30 цм, ручно исписана на јарећој кожи - пергаменту са декоративним заставицама и иницијалима. На хрисовуљи је исписан увод у житије Св.Краља Милутина које је написао Архиепископ Данило и гласи:

"Вазљубљени Љубитељи Христа, Ево Се Сада Спрема Ум Слабога Самисла Худога И Смртнога Тела Мога, И Хоће Да Принесе Достојне Похвале Онима Који Христа Заволеше. Али Не Знам Како И Где Да Нађем Речи За То. Но Најпре Споменух Бога, И Узвеселих Се, И Онда Припадам Овима Које Хоћу Да Похвалим, И Молим Се И Говорим: Добри И Свемилостиви И Најмилосрднији И Незлобиви Господе, Који Не Желиш Смрти Људима, Него Хоћеш Да Се Сви Обрате И Упуте На Покајање. Који Си Рекао У Твоме Светом Еванђељу: Молите Се И Даће Вам Се ( Мт. 7,7); И Опет: Што Год Узмолите У Молитви Верујући, Све Ће Вам Се То Дати (Мт. 21,22). Зато И Ја Молим Твоје Најмилосрдније Човекољубље, Да Ми Се Да Реч За Отварање Уста Мојих, Дарована Ми Твојим Светим И Животворним Духом. Јер, Утврђиван И Уразумљиван Његовом Сведаривајућом Благодаћу, Моћи Ћу И Ја, Грешни И Ништавни Слуга Твој, Да Искажем Нека Дела Од Мноштва Неисказаних Чудеса Твојих На Нама, А Такође И Достојним Речима Да Похвалим Ове Слуге Твоје И Господу Моју, Које Твоја Божанска Благодат Венча И Узвеличи И Прослави Изнад Многих Моћних И Славних На Земљи."

Следи потпис Св. Краља Милутина:

а затим се понавља текст са обода постоља крста:

"Трудом Бањске братије и богоугодним прилогом Г(осп). Дејана Радојевића из Кос(овске) Митровице, окова се овај крст Л(ета). Г(осподњег). 2007 ог., у част Христољубивога и Благочестивога, Светороднога Краља Стефана Уроша другог Милутина."

На самом дну хрисовуље исписан је текст мајстора калиграфа који гласи:

"На рукописању пергамента се трудио грешни раб светозар пајић дијак."

Као што је то било уобичајено, кроз хрисовуљу су провучене упредене нити на којима виси ручно искован хрисовул на бакарном лиму, затопљен са задње стране природним пчелињим воском. На средини се налазе две рајске птице а по ободу је исписан текст:

"Светостефанска Бањска"

Коментари

    Будите први који ће написати рецензију за „Престони крст Светога Краља Милутина из манастира Бањска, Косово и Метохија“

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *