Ikona „Sv. Nikolaj Žički i Ohridski“, iz Duhovnog centra Sveti Nikolaj Žički u Kraljevu

Ikona „Sveti Nikolaj Žički i Ohridski“. Oreol urađen tehnikom filigrana i po rubu dekorisan sa 21 rečnim biserom i 22 kupolice sa granulom. Jevanđelje je okovano po ivicama, pozlaćeno i ukrašeno sa 4 granata, 4 turmalina i 1 topazom plave boje. Uz okov je postavljen niz rečnih bisera. Na omoforu se nalaze 4 filigranska krsta sa tri plava topaza uokvirena sa 12 jakinta i na dnu po jedan granat i jolit. uokvireni rečnim biserima. Nadbedrenik je ukrašen sa 4 crvena korunda, 4 teget jolita i nizom rečnih bisera, a narukvica sa 3 jakinta i parom rečnih bisera. Ime sveca je urađeno pozlaćenim filigranom a sama ikona je uokvirena pozlaćenom tordiranom žicom.

Materijal:
srebro finoće 950, jajčana tempera, safir, smaragd, granat, rečni biseri, sedef, crveni korali, gorski kristal, sintetički ametist, citrin, turmalin, topaz, beril, rubin, hidenit, kuncit, apatit, tanzanit, markazit.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, inkrustacija. ikonopis (ikonopisačka radionica "Bilić", Beograd) 2008 g.
Veličina:
ikona 111 × 86 cm, oreol prečnik 43 cm.
Težina:
oreol 721 gr. i ram 900 gr.
Godina izrade:
2009.
Naručilac:
Protođakon Radoš Mladenović, Kraljevo.
U posedu:
Duhovnog centra "Sveti Vladika Nikolaj Velimirović", Kraljevo.
Šifra proizvoda: OI010 Kategorija:

Podelite:

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Ikona „Sv. Nikolaj Žički i Ohridski“, iz Duhovnog centra Sveti Nikolaj Žički u Kraljevu“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *