Prestoni krst Jelene Ilić, manastir Žiča

Prestoni krst od filigrana u srebru i pozlati. Okov duborezanog raspeća je izveden prorezivanjem srebrnog lima koji je po obodu niša dekorisan granulama i romboidnim ukrasima. Presek krakova krsta je popunjen dekorativnim formama koje zajedno čine punu kružnicu, a sami krakovi su nadograđeni istovetnim polukružnim formama. Krajevi krakova i forme su dekorisane duguljastim crvenim koralima i dodatno ukrašeni staklom u crvenoj i zelenoj boji sa prednje strane. Krst je postavljen na postolje sa jednim nodusom i stopu koja je ukrašena granulama i floralnim motivima. Po obodu stope ručno je izgraviran natpis priložnika:

„Prilog Jelena udova Petra K.Ilića. industr. iz leskovca. manastiru sv. žiča 1889. g.“

Zadnja strana je slična prednjoj, stim što je dekorisana staklom žute, lila i zelene boje. Primetna je slaba pozlata po celom krstu.

(STANJE PRE RESTAURACIJE)

Zaprljano i patinirano sa odlomljenom dekoracijom na vrhu krsta koja je pričvršćena voskom. Zadnji lim koji prekriva raspeće je polomljen. Nedostaje par staklenih kamenova. Postolje i stopa deformisani tako na krst stoji nepravilo.

(METOD RESTAURACIJE)

Potapanje u kiselinu, mehaničko čišćenje, žarenje do crvenog usijanja i ispiranje u rastvoru sapunice. Dodato je nedostajuće kamenje, zalotovan dekorativni element gornjeg kraka. Popravljena deformacija stope.

Materijal:
srebro 950, zlato, crveni korali, staklo u boji, drvo.
Tehnika izrade:
filigran, granulacija, prorezivanje, pozlata, inkrustacija, duborez.
Veličina:
20h9 cm.
Težina:
250 gr.
Godina izrade:
kraj XIX veka, restauracija izvedena 2005.god.
Naručilac:
Otac Jakov, manastir Žiča.
U posedu:
Manastira Žiča.
Šifra proizvoda: RK007 Kategorija:

Podelite:

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Prestoni krst Jelene Ilić, manastir Žiča“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *