Prsten kraljevića Radoslava, replika

Replika prstena kraljevića Radoslava povodom izložbe „Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice“ u galeriji SANU, povodom 800 godina autokefalnosti SPC. Deo je zbirke Narodnog muzeja Srbije

Materijal:
Srebro finoće 980/1000, pozlata 24 K.
Tehnika izrade:
livenje, gravura, nijelo, pozlata.
Veličina:
Težina:
11,28 gr,
Godina izrade:
2019.
Naručilac:
Narodni muzej Srbije
U posedu:
Narodnog muzeja Srbije
Šifra proizvoda: RZ078 Kategorija:

Podelite:

Ovaj verenički prsten je srpski kralj Stefan Radoslav (1227-1234), sin Stefana Prvovenčanog, stavio na ruku svoje buduće žene Ane 1219. godine. Ana je bila ćerka epirskog despota Teodora I Anđela i Marije Petralifene. Kralj Stefan Prvovenčani (1196-1227) je 1219. godine ugovorio ovaj brak sa njenim ocem, tadašnjim epirskim despotom Teodorom I Anđelom, kome je brak sa srpskim prestolonaslednikom itekako bio potreban za učvršćivanje savezništva sa Srbijom u borbi za nadmoć između romejskih država nastalih tokom trajanja latinske okupacije Carigrada 1204-1261.
Ovaj zlatan prsten izliven je u jednom komadu i spada u grupu valjkastih prstenova sa uzdignutim vratom. Na njegovom vrhu je urezan natpis na grčkom: „Verenički prsten Stefana, izdanka loze Duka, te stoga Ano, iz roda Komnena, u ruke ga primi“.
Ovaj prsten pokazuje koliko je kralj Radoslav bio vezan za romejsku vladarsku porodicu svoje majke Evdokije, koja je bila ćerka romejskog cara Aleksija III Anđela (1195-1203) i Efrosinije Duke Kamatere. Velika bliskost Radoslava sa romejskim carskim domom dovela je i do toga da on svom imenu doda i carsko prezime Duka. Međutim, vladavina pod takvim stranim uticajem je bila i najveći problem kralja Radoslava sa kojim nije uspevao da se izbori i koji je kasnije bio koban po njegovu vlast.
Prsten se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Komentari

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Prsten kraljevića Radoslava, replika“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *